Boek
Nederlands

De poot van Pip

Anne Wyckmans (auteur), Frieda Van Raevels (illustrator), Marc De Bel (andere)
De poot van Pip doet pijn. Pip moet naar Dok. AVI-Start. Vanaf ca. 6 jaar.
Leesniveau
AVI 1, AVI Start
Titel
De poot van Pip / Anne Wyckmans ; tek. Frieda Van Raevels ; naar een idee van Marc de Bel
Auteur
Anne Wyckmans
Illustrator
Frieda Van Raevels
Andere
Marc De Bel
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2008
36 p. : ill.
ISBN
9789059324480 (hardback)

Besprekingen

'Spik en Spek leesbox 1' is een verzameling van zes vrolijke, zelfstandig te lezen boekjes over het duo Spik en Spek, een rat en een muisje, ontsproten aan het creatieve brein van kinderauteur Marc de Bel. De boekjes, geschreven door Anne Wyckmans en Kristien Tack, zijn bedoeld voor lezers met het niveau AVI-1 en bestaan uit telkens een kort maar amusant verhaal opgebouwd uit eenlettergrepige woordjes die soms rijmen, soms allitereren en melodieus klinken. Hinderlijk in de tekst is dat de naam van de figuurtjes op een ouderwetse Pol de Beer-achtige manier vervangen zijn door een klein tekeningetje. De inhoud van de boekjes sluit goed aan op de leefwereld van de eerste lezertjes, met thema's als 'vriendschap', 'ongelukjes', 'muziek', 'pijn', 'schuld', 'spelen'... De tekeningen zijn niet erg origineel, maar bieden wel een goede steun bij de tekst. Op de laatste bladzijden van het boekje vindt de lezer telkens 'spik en spel', een aantal bladzijden met oefeningetjes die peilen naar de ken…Lees verder
Eekhoorn Pip heeft zijn poot bezeerd. Spik en Spek brengen hem naar Dok (dokter uil). Boekje uit de serie 'Spik en Spek'*. Spik en Spek zijn een creatie van Marc De Bel, maar er worden door verschillende schrijvers leesboekjes en rekenoefeningen over geschreven. Een verhaal voor beginnende lezers om zelf te lezen. Het is in de tegenwoordige tijd, met korte, enkelvoudige zinnen met eenlettergrepige woorden, zonder hoofdletters, AVI-Start. In plaats van de naam van Spik en Spek staat er in de tekst een klein symbool van hun kopje. Het is een zeer mager verhaaltje. De illustraties zijn kleurrijk en paginagroot. Na de leestekst staan er nog zeven leesoefeningen in het boekje. Vanaf ca. 6 jaar.

Over Anne Wyckmans

Anne Wyckmans (22 september 1950, Mechelen) is een Vlaams auteur, vooral voor de jeugd.

Anne Wyckmans woont in het Pajottenland. Ze schrijft voor diverse leeftijden, van peuters tot adolescenten. Ze schrijft kinder- en jeugdboeken, toneelstukken, geeft workshops (onder andere) verhalen vertellen en is actief in tal van verenigingen. Van 2001 tot 2006 was Anne Wyckmans ook gemeenteraadslid in Lennik.

Anne werd verpleegster, onthaalmoeder en had een tweedehandszaak. Ze werkte in een vormingsinstelling en gaf les aan onthaalouders, kinderverzorgenden, polyvalent verzorgenden en poetshulpen. Vanaf september 2005 werkte ze in het Vlaams Centrum voor Amateurskunsten.

In 1999 kwam haar eerste boek uit. Ondertussen verschenen tussen 20 en dertig boeken en 4 toneelstukken van haar hand.

Enkele boeken van haar werden ook vertaald in het Frans. Ze trekt regelmatig het land rond als veelgevraagd spreker (over haar boeken) en verteller.

Enkele opmerkel…Lees verder op Wikipedia

Suggesties