Strip
Nederlands

De laatste afspraak

Derib (auteur)

De laatste afspraak

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Extra onderwerp
westerns
Titel
De laatste afspraak
Auteur
Derib
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le dernier rendez-vous
Uitgever
Brussel: Le Lombard, 1987
48 p. : ill.
ISBN
90-6421-649-5

Besprekingen

Buddy Longway, een blanke pelsjager en vriend van de indianen, vindt uiteindelijk zijn vrouw en dochter terug, naar wie hij al zo lang heeft gezocht. Doch voor dit weerzien ontmoet hij een oude indiaanse vrouw, die zijn vader beter heeft gekend dan hijzelf. Zij vertelt hem over diens laatste levensjaren, die ook zeer verweven zijn geweest met haar leven. Het verhaal is in feite één lange flash-back, maar ook een soort afrondend avontuur, waarin alles in elkaar past. Deze ballonstrip is afzonderlijk te lezen, maar kennis van enkele vorige albums valt aan te bevelen, al is het alleen maar om te weten, dat het ouder worden van de hoofdpersonen naarmate de reeks vordert de Buddy Longway-verhalen zo bijzonder maakt. Dit verhaal zonder veel actie is ontroerend en hartverwarmend tegelijk. Uit alles blijkt de liefde van de auteur voor de indianen. Sterke karakterschildering, schitterende tekeningen en een met zorg samengesteld scenario.

Over Derib

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Zen 38

Derib, echte naam Claude de Ribaupierre, (La Tour-de-Peilz, 8 augustus 1944) is een Zwitsers striptekenaar. Hij tekende de bekende reeksen Yakari en Buddy Longway. Beide stripreeksen gaan over de indianen in het Amerikaanse westen. Dat is ook het geval voor de cyclus Red road, waarin Derib het lot van de indianen in het hedendaagse Amerika schetste. De strips van Derib zijn steeds sociaal geëngageerd. Daarnaast maakte hij stripverhalen tegen het geweld (No Limits) of tegen seksueel geweld (Pour toi Sandra).

Carrière

Derib leerde de knepen van het vak bij Peyo in Brussel, waar hij meetekende aan De Smurfen. Hij publiceerde meerdere verhalen in de tijdschriften Robbedoes, Kuifje en Pilote. Ook werkte hij samen met Franquin (Guust, Robbedoes en Kwabbernoot), Jijé (Jerry Spring), Roba (Bollie en Billie) en Bob De M…Lees verder op Wikipedia