Strip
Nederlands

De winter van de paarden

Derib (auteur)

De winter van de paarden

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Extra onderwerp
strips
Titel
De winter van de paarden
Auteur
Derib
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'hiver des chevaux
Uitgever
Brussel: Le Lombard, 1978
48 p. : ill.
ISBN
90-6421-283-X

Besprekingen

In deel 7 van deze stripserie, de verdere belevenissen van de familie Longway in de woeste natuur, ten tijde van het "Wilde Westen". Als zijn indiaanse vrouw tezamen met hun zoon vertrekt om haar vader op diens sterfbed te bezoeken, beleeft Buddy Longway met zijn kleine dochter spannende avonturen tijdens de barre winterkoude met een krankzinnige, moordlustige Mexicaan en een kudde wilde paarden. Een levensecht-romantisch en levendig scenario, waarbij paarden (t.g.v. de voorliefde van auteur) een belangrijke rol spelen. Technisch knappe, realistische en dynamische tekenstijl (prachtig getekende paarden!), met onorthodoxe bladvulling en mooie kleuren. Toen deze stripserie in de jaren zeventig voor het eerst gepubliceerd werd trok hij hierdoor erg veel aandacht. Nu doet e.e.a. iets gedateerd aan, al blijft het een kwaliteitsstrip.

Over Derib

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Zen 38

Derib, echte naam Claude de Ribaupierre, (La Tour-de-Peilz, 8 augustus 1944) is een Zwitsers striptekenaar. Hij tekende de bekende reeksen Yakari en Buddy Longway. Beide stripreeksen gaan over de indianen in het Amerikaanse westen. Dat is ook het geval voor de cyclus Red road, waarin Derib het lot van de indianen in het hedendaagse Amerika schetste. De strips van Derib zijn steeds sociaal geëngageerd. Daarnaast maakte hij stripverhalen tegen het geweld (No Limits) of tegen seksueel geweld (Pour toi Sandra).

Carrière

Derib leerde de knepen van het vak bij Peyo in Brussel, waar hij meetekende aan De Smurfen. Hij publiceerde meerdere verhalen in de tijdschriften Robbedoes, Kuifje en Pilote. Ook werkte hij samen met Franquin (Guust, Robbedoes en Kwabbernoot), Jijé (Jerry Spring), Roba (Bollie en Billie) en Bob De M…Lees verder op Wikipedia