Strip
Nederlands

De witte demon

Derib (auteur)

De witte demon

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Extra onderwerp
strips, westerns
Titel
De witte demon
Auteur
Derib
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le démon blanc
Uitgever
Brussel: Le Lombard, 1981
48 p. : ill.
ISBN
90-6421-121-3

Besprekingen

Jeremie, de zoon van trapper Buddy Longway en zijn indiaanse vrouw Chinook, trekt de bergen in om daar volgens oud indiaans gebruik zijn overgang van jongen tot man te bewijzen. Hij ontvangt daartoe een visioen van een wit, demonachtig, paard. Hij weet de kudde met de hengst op te sporen en is er vervolgens getuige van hoe de ware witte demon (blanke soldaten) een indianenstam afslacht. Wederom een goede aflevering uit deze 10 jaar oude serie van Derib, die het als een van de weinige aandurft zijn hoofdpersonen ouder te laten worden. In verschillende opzichten wijkt Derib af van het gebruikelijke stripwerk. Zijn bladspiegel wordt gekenmerkt door overzichtsbeelden van de handeling met ingezette close ups. Deze filmische manier van vertellen, in warme tinten, vereist weinig tekst, soms één tekstballon of tekstblok per pagina. Realistische westernserie die tot de betere gerekend mag worden, waarin de natuur en vooral paarden domineren over het aanwezige geweld.

Over Derib

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Zen 38

Derib, echte naam Claude de Ribaupierre, (La Tour-de-Peilz, 8 augustus 1944) is een Zwitsers striptekenaar. Hij tekende de bekende reeksen Yakari en Buddy Longway. Beide stripreeksen gaan over de indianen in het Amerikaanse westen. Dat is ook het geval voor de cyclus Red road, waarin Derib het lot van de indianen in het hedendaagse Amerika schetste. De strips van Derib zijn steeds sociaal geëngageerd. Daarnaast maakte hij stripverhalen tegen het geweld (No Limits) of tegen seksueel geweld (Pour toi Sandra).

Carrière

Derib leerde de knepen van het vak bij Peyo in Brussel, waar hij meetekende aan De Smurfen. Hij publiceerde meerdere verhalen in de tijdschriften Robbedoes, Kuifje en Pilote. Ook werkte hij samen met Franquin (Guust, Robbedoes en Kwabbernoot), Jijé (Jerry Spring), Roba (Bollie en Billie) en Bob De M…Lees verder op Wikipedia