Strip
Nederlands

De zwartrok

Derib (auteur)

De zwartrok

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Extra onderwerp
strips, westerns
Titel
De zwartrok
Auteur
Derib
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La robe noire
Uitgever
Brussel: Le Lombard, 1985
48 p. : ill.
ISBN
90-6421-513-8

Besprekingen

In dit zelfstandig te lezen vervolg op "De Wilde Wind"* trekt Buddy Longway samen met het Hongaarse kolonistenechtpaar verder. Blijde en droeve momenten, spannende en ontspannende gebeurtenissen wisselen elkaar af. De belangrijkste gebeurtenis is het terugkrijgen van zijn geheugen door een dominee die leefde onder de indianen. Aan de hand van een ongecompliceerd scenario weet Derib in kleurrijke en boeiende tekeningen een uitgebalanceerd beeld te schetsen van het leven in het Wilde Westen. De hoofdpersonen zijn geen clichématige stripfiguren maar mensen van vlees en bloed. De tekeningen blijven van hoog niveau mede door de close-up tekeningetjes die over en binnen de andere tekeningen geplaatst worden. Een boeiende aflevering die de aandacht weet vast te houden door de geschakeerde lay-out.

Over Derib

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Zen 38

Derib, echte naam Claude de Ribaupierre, (La Tour-de-Peilz, 8 augustus 1944) is een Zwitsers striptekenaar. Hij tekende de bekende reeksen Yakari en Buddy Longway. Beide stripreeksen gaan over de indianen in het Amerikaanse westen. Dat is ook het geval voor de cyclus Red road, waarin Derib het lot van de indianen in het hedendaagse Amerika schetste. De strips van Derib zijn steeds sociaal geëngageerd. Daarnaast maakte hij stripverhalen tegen het geweld (No Limits) of tegen seksueel geweld (Pour toi Sandra).

Carrière

Derib leerde de knepen van het vak bij Peyo in Brussel, waar hij meetekende aan De Smurfen. Hij publiceerde meerdere verhalen in de tijdschriften Robbedoes, Kuifje en Pilote. Ook werkte hij samen met Franquin (Guust, Robbedoes en Kwabbernoot), Jijé (Jerry Spring), Roba (Bollie en Billie) en Bob De M…Lees verder op Wikipedia