Strip
Nederlands

Hooka-Hey

Derib (auteur)

Hooka-Hey

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Extra onderwerp
strips, westerns
Titel
Hooka-Hey
Auteur
Derib
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Hooka-Hey
Uitgever
Brussel: Le Lombard, 1986
48 p. : ill.
ISBN
90-6421-581-2

Besprekingen

Buddy Longway, op zoek naar zijn vrouw en kinderen, is gevangen genomen door een groep opstandige Sioux-indianen. Zijn vriendschap met een wolf en het feit dat hij al 20 jaar getrouwd is met een Sioux-vrouw redden hem van een marteldood. Weer vrij ontmoet hij Grijze Wolf, een vriend van zijn zoon Jeremy. Deze weet waar Chinook en Kathleen zich bevinden. Hij krijgt pas kans dit te vertellen nadat de Amerikaanse cavalerie, o.l.v. een met haat vervulde kolonel, en de opstandige indianen elkaar hebben afgeslacht. Wat deze stripserie zo bijzonder maakt, is niet alleen het ouder worden van de hoofdpersonen, maar ook de meer dan gebruikelijke karakterverdieping van de hoofdpersonen. Daarnaast is sprake van een uitgebalanceerd scenario en uitstekende tekeningen met veel close-ups binnen een gevarieerde kadering. Ook met dit album weet Derib het hoge peil van de serie te handhaven.

Over Derib

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Zen 38

Derib, echte naam Claude de Ribaupierre, (La Tour-de-Peilz, 8 augustus 1944) is een Zwitsers striptekenaar. Hij tekende de bekende reeksen Yakari en Buddy Longway. Beide stripreeksen gaan over de indianen in het Amerikaanse westen. Dat is ook het geval voor de cyclus Red road, waarin Derib het lot van de indianen in het hedendaagse Amerika schetste. De strips van Derib zijn steeds sociaal geëngageerd. Daarnaast maakte hij stripverhalen tegen het geweld (No Limits) of tegen seksueel geweld (Pour toi Sandra).

Carrière

Derib leerde de knepen van het vak bij Peyo in Brussel, waar hij meetekende aan De Smurfen. Hij publiceerde meerdere verhalen in de tijdschriften Robbedoes, Kuifje en Pilote. Ook werkte hij samen met Franquin (Guust, Robbedoes en Kwabbernoot), Jijé (Jerry Spring), Roba (Bollie en Billie) en Bob De M…Lees verder op Wikipedia