Strip
Nederlands

Kapitein Ryan

Derib (auteur)

Kapitein Ryan

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
Kapitein Ryan
Auteur
Derib
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Capitaine Ryan
Uitgever
Brussel: Le Lombard, 1983
48 p. : ill.
ISBN
90-6421-425-5

Besprekingen

De strijd tussen de verschillende indianenstammen en het leger zijn weer opgelaaid door toedoen van de fanatieke indianen-hater Ryan, met wie Buddy in deel 10 (De witte demon) al op een onplezierige wijze kennis maakte. In dit deel spitst de zaak zich toe. Ryan wordt door Buddy neergeslagen als deze zijn Indiaanse vrouw beledigt. Op zijn vlucht belandt Buddy bij de Black Feet-stam die als volgende op de lijst van Ryan staat om uitgeroeid te worden. Buddy weet dit te voorkomen door Ryan neer te schieten. Wederom levert Derib een kwaliteitsstrip af. Het tekenwerk, de inkleuring en de bladindeling getuigen van groot vakmanschap. Het scenario zit goed in elkaar. Het evenwicht tussen liefde voor de natuur en gewelddadig avontuur weet Derib uitstekend te bewaren. Daarnaast zijn de helden zo 'volmaakt' dat ze ook hun slechte kanten hebben, nogal ongebruikelijk voor de meeste striphelden. Een aanwinst voor de vele jonge en oudere liefhebbers van een western.

Over Derib

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Zen 38

Derib, echte naam Claude de Ribaupierre, (La Tour-de-Peilz, 8 augustus 1944) is een Zwitsers striptekenaar. Hij tekende de bekende reeksen Yakari en Buddy Longway. Beide stripreeksen gaan over de indianen in het Amerikaanse westen. Dat is ook het geval voor de cyclus Red road, waarin Derib het lot van de indianen in het hedendaagse Amerika schetste. De strips van Derib zijn steeds sociaal geëngageerd. Daarnaast maakte hij stripverhalen tegen het geweld (No Limits) of tegen seksueel geweld (Pour toi Sandra).

Carrière

Derib leerde de knepen van het vak bij Peyo in Brussel, waar hij meetekende aan De Smurfen. Hij publiceerde meerdere verhalen in de tijdschriften Robbedoes, Kuifje en Pilote. Ook werkte hij samen met Franquin (Guust, Robbedoes en Kwabbernoot), Jijé (Jerry Spring), Roba (Bollie en Billie) en Bob De M…Lees verder op Wikipedia