Strip
Nederlands

Vuurwater

Derib (auteur)

Vuurwater

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Extra onderwerp
strips, WES
Titel
Vuurwater
Auteur
Derib
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'eau de feu
Uitgever
Brussel: Le Lombard, 1979
48 p. : ill.
ISBN
90-6421-011-X

Besprekingen

De serie van de Zwitser Derib rond Buddy Longway, zijn indiaanse vrouw Chinook en hun twee kinderen is een van de weinige strips waarin de hoofdfiguren zichtbaar ouder worden. In dit deel vormt de bijna-ondergang van de Black Feet indianen door overmatig, illegaal alcoholgebruik de rode draad waaraan allerlei vaak vriendelijke avontuurtjes geknoopt worden. Net als de andere delen staat dit avontuur op een zeer hoog peil, zowel verhaal- als tekentechnisch. Toen deze stripserie in de jaren zeventig voor het eerst gepubliceerd werd, trok hij hierdoor erg veel aandacht. Nu doet e.e.a. iets gedateerd aan, al blijft het een kwaliteitsstrip.

Over Derib

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Zen 38

Derib, echte naam Claude de Ribaupierre, (La Tour-de-Peilz, 8 augustus 1944) is een Zwitsers striptekenaar. Hij tekende de bekende reeksen Yakari en Buddy Longway. Beide stripreeksen gaan over de indianen in het Amerikaanse westen. Dat is ook het geval voor de cyclus Red road, waarin Derib het lot van de indianen in het hedendaagse Amerika schetste. De strips van Derib zijn steeds sociaal geëngageerd. Daarnaast maakte hij stripverhalen tegen het geweld (No Limits) of tegen seksueel geweld (Pour toi Sandra).

Carrière

Derib leerde de knepen van het vak bij Peyo in Brussel, waar hij meetekende aan De Smurfen. Hij publiceerde meerdere verhalen in de tijdschriften Robbedoes, Kuifje en Pilote. Ook werkte hij samen met Franquin (Guust, Robbedoes en Kwabbernoot), Jijé (Jerry Spring), Roba (Bollie en Billie) en Bob De M…Lees verder op Wikipedia