Boek
Nederlands

De bal van Bill Jart

Marc De Bel (auteur), Frieda Van Raevels (illustrator)
+1
De bal van Bill Jart
×
De bal van Bill Jart De bal van Bill Jart
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Kit, het vriendinnetje van de roodharige kater Roesty, gaat verhuizen. Haar baasje moet uit het huurhuis omdat hij geen geld heeft om de woning te kopen. Heel jammer, want de man had namelijk iets zeer waardevols: de bal van Bill Jart, een unieke tennisbal met een handtekening. Maar die bal is gestolen.
Onderwerp
Katten
Titel
De bal van Bill Jart
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Frieda Van Raevels
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2010
189 p. : ill.
ISBN
9789022325018 (hardback)

Besprekingen

Roesty Spetter is een wat eigenzinnige en dikke kater, die ontsproten is aan het brein van jeugdauteur Marc de Bel. Met De bal van Bill Jart is de kater Roesty al aan zijn tweede avontuur toe. Deze keer ziet het ernaar uit dat zijn vriendinnetje Kit noodgedwongen moet verhuizen. Het huis waarin ze met haar baasje woont, is te duur om te kopen. Bovendien is er een waardevolle tennisbal uit hun huis gestolen met de handtekening van tennisser Bill Jart erop. De verkoop van deze tennisbal zou wel eens veel geld kunnen opleveren. Roesty gaat met Kit op onderzoek uit en komt onderweg heel wat oude bekenden tegen. Jammer genoeg hebben ze het niet allemaal even goed met hen voor. Gelukkig krijgen ze hulp uit onverwachte hoek en komen ze de dader snel op het spoor.
De bal van Bill Jart vertoont vele gelijkenissen met het eerste boek uit de reeks van 'Roesty Spetter'. Dat vergroot voor de lezers zeker de herkenbaarheid, maar de originaliteit schiet er wat bij in. Getuige daarva…Lees verder
Roesty, ooit de Superkater van het jaar, gaat als een soort Sherlock Holmes - inclusief geruit jasje - op zoek naar de gestolen tennisbal waarop de handtekening van de beroemde Bill Jart staat. De bal is veel geld waard, waarmee het baasje van Roesty's kattenvriendinnetje Kit een huis wilde kopen. Hij krijgt hulp van buurtkatten, een rat en een hond. Tweede deel in de serie 'Roesty Spetter'*. Het verhaal wordt verteld door de ik-figuur Roesty, maar ook mensen spelen er een rol in. Ze zijn nogal stereotiep getypeerd: de kale dief, de verwende blonde zangeres en haar slaafse bodybuilder. De platte grapjes en de snelle opeenvolging van slapstickachtige gebeurtenissen bieden weinig diepgang. Ook de illustraties zijn karikaturaal en vol actie. Daardoor is het vooral gemakkelijke leesstof voor weinigeisende lezers. Door de grote letter en ruime bladspiegel en het feit dat de tekst rechts niet uitgelijnd is, is het ook bruikbaar voor kinderen met leesproblemen. Achterin staat de tekst van he…Lees verder

Over Marc De Bel

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia

Suggesties