Boek
Nederlands

Brooklyn-dwaasheid : roman

Paul Auster (auteur), Ton Heuvelmans (vertaler)
Drie in het leven teleurgestelde mannen proberen zich in Brooklyn, New York staande te houden door een gezamenlijke fantasie te ontwikkelen.
Titel
Brooklyn-dwaasheid : roman
Auteur
Paul Auster
Vertaler
Ton Heuvelmans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Brooklyn follies
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2008
283 p.
ISBN
9789029566797 (paperback)

Besprekingen

Het beeld van het naoorlogse Amerikaanse proza werd voor een belangrijk deel bepaald door de inbreng van joods-Amerikaanse schrijvers. Het is opvallend hoe een relatief kleine etnische groep zijn stempel drukte op het intellectuele debat en de literatuur van de Verenigde Staten. Saul Bellow, Philip Roth, Isaac Bashevis Singer, Bernard Malamud, E.L. Doctorow en J.D. Salinger zijn een aantal van de namen waaraan de Amerikaanse literatuur van na 1945 zijn internationale doorbraak te danken heeft. Het recente overlijden van Saul Bellow luidt het definitieve einde in van deze invloedrijke generatie joods-Amerikaanse schrijvers. Intussen staat al een nieuwe lichting klaar in de coulissen. Of zij de verwezenlijkingen van hun voorgangers kunnen evenaren, is nog maar de vraag. Feit is dat met namen als Ethan Englander, Myla Goldberg en Jonathan Safran Foer de kwaliteit van deze nieuwe generatie in elk geval niet mag worden onderschat.

Joods-Amerikaans?

Wat moeten we verstaan onde…Lees verder
Nathan Glass, een gescheiden 59-jarige ex-verkoper van levensverzekeringen, leeft in het ongewisse nadat longkanker bij hem is vastgesteld en hij keert terug naar Brooklyn, New York, waar hij is geboren. In de boekhandel van Harry Brightman treft hij zijn neef Tom Wood, wiens leven ook op een dood spoor is beland. De drie door het bestaan struikelende mannen sluiten vriendschap en scheppen een fantasie over een plaats om aan het leven te ontsnappen die ze ‘Hotel Het Bestaan’ noemen. In de realiteit hebben ze te maken met moeizame familierelaties en teleurstellingen in de liefde, maar ze nemen ook de zorg op zich voor het dochtertje van Toms zus en bevrijden haar moeder uit een huwelijk met een christen-fundamentalist. Toeval en noodlot zijn bij Auster belangrijke thema’s: de ochtend dat Nathan het leven weer zonnig inziet, is de ochtend van 11-9-2001. Dat maakt deze door Auster zelf als ‘a tribute to daily life’ getypeerde verbeeldingsrijke roman vol literaire verwijzingen ook tot een…Lees verder

Over Paul Auster

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Paul Benjamin Auster (Newark (New Jersey), 3 februari 1947) is een Amerikaans auteur. Hij is getrouwd met schrijfster Siri Hustvedt. Auster staat bekend als een postmodern auteur.

Literaire loopbaan

Na het behalen van een diploma aan de Columbia University in 1970 verhuisde Auster naar Frankrijk. Sinds zijn terugkeer in Amerika in 1974 heeft hij zijn eigen gedichten, essays, romans en vertalingen van Franse schrijvers zoals Stéphane Mallarmé en Joseph Joubert gepubliceerd.

Zijn eerste roman was een detectiveroman genaamd Squeeze Play en werd geschreven onder het pseudoniem Paul Benjamin (Benjamin is zijn tweede naam).

Auster bereikte bekendheid met een reeks van drie experimentele detectiveverhalen (City of Glass (1985), Ghosts (1986) en The Locked Room (1986)) die collectief als The New York Trilogy werd gepubliceerd (1987). Deze boeken zijn geen conventionele detectivev…Lees verder op Wikipedia