Strip
Nederlands

Het heilige dal

Stephen Desberg (scenarist), Marini (illustrator)
De gebeurtenissen spelen zich af als de Schorpioen nog jong is ; een avonturier, een rokkenjager en een schatgraver, voor wie de dood niet meer is dan een spel, dat soms veel geld oplevert, maar ook een verre herinnering oproept. De herinnering aan een moeder, die door de Kerk wordt omgebracht op de brandstapel. Een moeder, van wie hijeen schandvlek op zijn schouder heeft geërft : het teken van
Onderwerp
Rome ; 18de eeuw
Extra onderwerp
HIS, avontuur
Titel
Het heilige dal
Scenarist
Stephen Desberg
Illustrator
Marini 1969-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La vallée sacrée
Uitgever
Brussel: Dargaud Benelux, 2004
48 p. : ill.
Aantekening
Titel ontleend aan omslag
ISBN
90-6793-755-X

Besprekingen

Terwijl de beruchte kardinaal Trebaldi zich dankzij de wonderbaarlijke vondst van het kruis van de heilige Petrus tot Paus laat kiezen, is de Schorpioen naar Istanboel vertrokken, met in zijn kielzog Rochnan en zijn krijgsmonniken. De Schorpioen is op zoek naar het echte kruis van Petrus en hij ontdekt in Ottomaanse archieven een geheimzinnige perkament uit de 4e eeuw. Een zekere Apostolakis, zowel archeoloog als moordenaar, beweert het omgekeerde kruis te hebben gezien. Het bevindt zich echter niet in Rome of Jeruzalem, maar in een heiligdom in Karabas, in Cappadocië. De Schorpioen loopt in de valstrik die de mooie Ansea Latal voor hem heeft gespannen. Hij raakt het perkament kwijt, wordt beschuldigd van moord en belandt in een Ottomaanse gevangenis. De Schorpioen, Mejaï en de Huzaar weten zich te bevrijden, maar daar staan Rochnan en zijn bende al te wachten om de Schorpioen en Mejaï gevangen te nemen.

Gebronsd, breedgeschouderd, een fijn zwart ringbaardje en een zeer spannen…Lees verder
Vijfde deel van een historische stripserie, die speelt in Rome aan het einde van de achttiende eeuw. Een groep van negen families heeft sinds de ondergang van het Romeinse rijk een monsterverbond gesloten om met behulp van de christelijke moraal en de kerk achter de schermen hun absolute macht te handhaven. Hun leider, kardinaal Trebaldi, is paus geworden nadat hij zich had beroepen op de vondst van een kruis waaraan Petrus zou zijn gedood. Hij vindt een tegenstander in de zoon van een heks die levend is verbrand. Naar het teken op zijn huid wordt hij de Schorpioen genoemd. Als onwettige zoon van de vorige paus, die door Trebaldi is vermoord, wil hij zijn vader wreken. Hij probeert de macht van Trebaldi te breken door hem als een bedrieger en moordenaar te ontmaskeren. Hij heeft verschillende aanwijzingen dat het ware kruis van Petrus in Klein-Azië te vinden zou zijn, maar er zijn verschillende kapers op de kust. Spannend verhaal, dat op een aantrekkelijke manier in beeld is gebracht …Lees verder

Over Stephen Desberg

Stephen Desberg (Brussel, 10 september 1954) is een Franstalig Belgisch stripschrijver.

Levensloop

Desberg heeft een Amerikaanse vader en Franse moeder. Zijn ouders leerden elkaar na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog in Parijs kennen. Via zijn grootvader, die een cinema in Cleveland bezat, vond zijn vader werk in België bij Metro-Goldwyn-Mayer.

Vanaf de jaren 70 schrijft Desberg scenario's voor strips. Zijn eerste strip was De laatste stunt van Baard en Kale, maar scenarist Maurice Tillieux herwerkte het scenario later voor publicatie. Daarna volgen nog andere strips zoals Pantoffel met tekeningen van Raymond Macherot, 421 met Eric Maltaite en Billy the Cat met Stephan Colman. In 1984 bracht hij als zanger vier singles uit. In de jaren 90 volgden nog stripreeksen zoals Kobe de Koe met Johan De Moor en De Schorpioen getekend door Enrico Marini.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties